mandag den 15. februar 2016

Hvorfor glemmer vi kondomet?

Modebladet ønsker i dag at rette opmærksomheden mod et område, der ikke altid får nok attention; prævention. For specielt blandt landets unge, kan man til tider savne mere oplysning.

Kondomet er det eneste præventionsmiddel, der både beskytter mod graviditet og kønssygdomme. Selvom en kvinde bruger anden beskyttelse, er det altså en god idé at bruge et kondom alligevel, da man ellers ikke er beskyttet mod at blive smittet med sygdomme.

Alligevel er det ofte, kondomet bliver glemt i selve akten, og det kan der selvsagt være flere konsekvenser ved. Kondomet har ikke altid været så udbredt, som det er i dag, men i 2016 er det et af de mest populære valg – hvis vi altså husker det.

Det kan være mange grunde til at glemme kondomet, for nogle er det bare en enkelt gang i mellem, at tankerne er på noget andet, men for andre er det et tilbagevendende problem. Det kan der være flere grunde til.

Skræmmekampagnerne er stoppet

Mange føler at brugen af et kondom kan ødelægge optakten til samværet. Det er en afbrydelse, som rigtig mange, både mænd og kvinder, ikke synes er belejlig eller behagelig. Især hvis kvinden er på p-piller og dermed er beskyttet mod uønsket graviditet, kan det springes over.

I 1980’erne blev der kørt skræmmekampagner for at få folk til at blive bedre til at bruge kondomer. Det var blandt andet på grund af det høje antal af HIV-smittede, der både voksede og ofte havde døden som udgang. Derfor var det vigtigt at få flere til at beskytte sig, og det lykkedes i høj grad.

Men senere hen blev der fundet en behandlingsform af HIV, hvilket betyder, at det nu ikke længere er en 100 % dødelig sygdom. Skræmmekampagnerne stoppede, og det kan have været med til, at flere nu glemmer kondomet under samleje.

Er der oplysning nok på området?

Selvom HIV ikke længere er så dødeligt, lever man stadig med det resten af livet, og der er mange andre ubehagelige og skadelige kønssygdomme, som det er muligt at blive smittet med gennem samvær.

Grunden til at det ikke er alle, der er lige gode til at beskytte sig mod kønssygdomme, kan være fordi der stadig mangler oplysning på området. Ikke alle ved, at klamydia kan medføre sterilitet. Samtidig er det en af de mest udbredte sygdomme, som mange ikke mærker symptomerne på, og derfor ikke ved at de bærer på. Derfor er det altid en god idé at blive tjekket regelmæssigt, hvis kondomet ikke bliver brugt under samleje.

Der er også mange andre sygdomme, som kan være rigtig ubehagelige, svære at slippe af med, og som flere og flere bliver smittet med – eksempelvis gonoré, herpes og kondylomer. Det er altså en rigtig god idé for alle parter at huske kondomet.

Hvis dit problem er barrieren ved at få dem købt, kan du med fordel købe dem i kondomshops online. Her kan du nemlig få anonym levering, så ingen ved hvad du har bestilt (udover dig).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar